Törvény által előírt, tervezői és kivitelezői felelősségbiztosítás

Egy építkezés számos buktatót rejthet magában, amire építészként, tervezőként vagy éppen kivitelezőként érdemes jó előre felkészülnie. Előfordulhat, hogy a tervezés során hiba csúszik a számításba, emiatt kár keletkezik az épületben, vagy éppen a munkálatok során sérül meg valaki. Kötelező felelősségbiztosításunk többek között ilyen esetekben nyújt megbízható segítséget. Most az alapdíjból 25% kedvezményt adunk, ha a kedvezményekkel csökkentett egyszeri vagy éves biztosítási díj tervezői biztosítás esetén eléri vagy meghaladja a 30 000 Ft-ot, kivitelezői biztosítás esetén pedig a 90 000 Ft-ot! Az akció visszavonásig él.

MIK AZ ELŐNYEI?

  • Széles körű fedezetet adunk az építési és kivitelezési tevékenység során előforduló felelősségbiztosítási károkra.
  • Termékünk megfelel a kötelező felelősségbiztosítás megkötését előíró jogi szabályozásnak.
  • Egy szerződésben megkötheti a tervezői és a kivitelezői felelősségbiztosítást.
  • Fedezetet nyújt arra az esetre is, amikor a biztosítottunk által készített terveket nem saját maga művezeti, hanem az által igénybevett alvállalkozó tervező.
  • Projektre és határozatlan időre is megkötheti.
  • Teljes körű szakmai felelősségbiztosítást is kínálunk, amellyel nem csak az egyszerű bejelentéshez kötött tevékenységét biztosíthatja.

KINEK AJÁNLJUK ELSŐSORBAN?

Építészeknek vagy más szakági tervezőknek, illetve fővállalkozó kivitelezőknek, akik egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenységet végeznek.

MIKOR KÖTELEZŐ MEGKÖTNI?

Az egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenység esetében a következőkre kötelező felelősségbiztosítást kötni:

  • Az olyan károkra, amelyek az építész vagy más szakági tervező által vállalt tervezési és tervezői művezetői tevékenység során keletkeznek.
  • Az olyan károkra, amelyek a fővállalkozói kivitelező által vállalt építőipari kivitelezési tevékenység során keletkeznek.

A felelősségbiztosítási kötelezettségét teljesítheti projektenként vagy keretjelleggel, határozatlan idejű szerződés formájában is.
A tervezőnek legkésőbb a tervezési szerződés megkötésekor rendelkeznie kell felelősségbiztosítással, és a szerződésnek fenn kell állnia az elektronikus építési főnapló megnyitását követő 2 évig.

A fővállalkozó kivitelezőnek legkésőbb a munkaterület átadásakor rendelkeznie kell felelősségbiztosítással, és a szerződésnek fenn kell állnia legalább a lakóépület teljes műszaki átadás-átvételének lezárásáig.

Forrás: https://www.generali.hu/Biztositas/Ceges/Felelossegbiztositasok/Epitestervezoi-felelossegbiztositas.aspx

Bánfi ildikó

Bánfi Ildikó vezető tanácsadó
Telefonszám: +3670 703-3641
banfi.ildiko@tanacsado.generali.hu